Romania odata frumoasa , acum destramata

Din pacate Romania este un popor in fuga , de multi ani . Dupa revolutia din 1989 , poporul Roman, credea ca viata, traiul sar fi inbunatatit pentru toata lume . Dar nu a fost asa . Imediat dupa revoluzie , lumea manifestava o sensatie di libertate politica , sociala , individuala .

Obtinut statul de democratie prezidenziala , Romania cade intr-o saracie cumplita . Aceasta saracie economica , culturala , politica nu a  fost niciodata colmata  . Astazi , putem  spune , ca dupa aproape 30 de ani de la revolutie , poporul roman sufera mai mult ca niciodata .

Avem  generati tinere, fara nici un viitor ; o masa de persoane  care muncesc in strainatate ; batrani  singuri , abandonati care traiesc cu pensii de miserie ; armate de copii abandonati ; un nivel deliquenzial in crestere , un viitor incert pentru persoanele care muncesc in strainatate in negru si asa mai departe .

Situatia este foarte dificila din multe puncte de vedere , si este la fel de dificil sa cred ca  o sa fie intr-o buna zi rimarginata. Suntem noi care suferim , si nu ne putem  permite ca copii nostri , sa- i astepte acelas  destin . Pentru multi ani , Romania a foste un popor cu multa demnitate, cetateani rispectuosi, lucratori , familisti , solidari , cu suflet bun si generos .

La jumatate anilor 90 ‘ , Ceva se rupe / se destreama definitiv . Este inceputul declinului economic , fabricile care insemnau viata comunitatii , falimenteaza  si dau afara  personalul , democrazia permite strainului sa investeasca in tara, oferind locuri de munca, in particolar la femei , incepe o nuoa era , accea mafioasa , care permite destramarea poporului . Lumea nu reusea sa inteleaga bene , ceea ce se Intampla. Crisa economica , a lovit in particolar ocupazia barbatului , si dat servici la femei , in lumea croitoriei ,  cu patroni straini . Patroni , care nu aveau nici un rispect pentru mamele nostre , romancele erau vazute ca niste sclave care nu aveau dreptul sa ridice capul di masina de Cusut . Condizi de munca degradante , cu pauza de 20 minute in 8 ore , cald sufocant in vara, frig teribil in iarna , de multe ori jignite si platite estrem de prost . Vorbesc cu cunostinta de causa , mamma mea a lucrat 10 ani in aceste conditi .

Barbatul incet cu incet , a inteles ca Romania nu o sa mai fie ” granul  Europei ” , si multi si-au ascuns amarul in alcol . Au trecut de- a fi , cel ce mentinea familia, in mod demnitos si cinstit , a nu mai avea nici o putere decisionala in casa . Aceasta situatie a distrus intregi familii , a precipitat multi oameni in saracie cumplita si decretat un stat di depresie nationala . Cine Isi bea durerea , cine a ales sa plece in strainatate lasand acasa copii , batrani, datorii, cine a fost inselat , si a ajuns rau , forte rau . Statul, politica , istitutile nu au incercat niciodata sa ajute cetatenul . Au permis , ca un interg popor  sa plece in strainatate . 

Cine a suferit , sufera din acesta trista situatie sunt copii si batrani . Nu se poate obisnui la despartire . Strazile sunt pline de copii fara parinti , fara reguli , fara educatie , imbracati cu lucruri de marca, pentru ca cadourile de la parinti ajung . Parintii au asa de multe remuscari in privinta lor , ca au impresia ca un blug , trening la moda , poate substitui presenta si iubirea lor .

Dar politica romana nu sa oprit numai aici , a lasat sa muoara toate institutile , scolare , pensionistiche , de politie  , de sanatate . Tot ceea ce trebuie la o tara sa supravietuiasca . Batranii nostri mor acasa , pentru ca in spital nu au spaga  sa dea . In spitale  , vechi si ruginuti se da spaga si la femeia de servici , calatoresc ciocolate , pachete de cafea , tigari , plicuri cu bani .

Romania este  un popor mort inauntru , are nevoie sa se intoarca sa creada in cetateni ei , in puterea de a reusi sa supereze acesta crisa imensa economica, sociala , culturala, politica, individuala . Cred ca timpul de a vindeca ranile este lung si dureros , dar am incredere ca romanul este tenace , optimist , Intelligente .

 

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...