VULNERABILITATEA SOCIALA

IMG_0062VUNERABILIATEA este un concept polisemic si intereseaza dimensiuni personali si sociale diferente , care cer atentie si sensibilitate , pentru ca o simpla viziune economica , risca sa reduca interventele in termini de ” politica ” si de ingrijire a persoanelor , a simple aspecte de urgenta si de subsistenta .  Societatea trebuiste sa observeze omul , dintr-un punct de vedere antropologic , adica sa nu modeleze uomul in termini economici si sociali , ma sa-l conduca sa traiasca propria viata , in linia cu natura acestuia . Uomul  naste si muoare , intr-un ecosistem in care relatiile intre uomeni , sunt pernul principal  care sustin umanitatea di 3 500 000 ani inainte  – 3 500 i.H. circa) .

VUNERABILI , FRAGILI SUNT ACELE PERSOANE CARE LE POT FI,  AMENINTATE DEMNITATEA , INTEGRITATEA , AUTONOMIA .

  Fragilita inseamna , o conditie di dipenenza , uomul expus la puterea altuia , al sistemuli economic , care calca in picioare mici si mari , fara nici o moralitate sau mila . Acest stat de vulnerabiliate , promoveaza o prevaricazione continua di toate partile , este ca si cum persoana nu ar avea un airbeg care sa-l  protejeze . Pentru a putea infrunta aceasta situatie di slabiciune sociala , economica , politica , culturala , primul pas de facut este acela de a EDUCA COPILUL intr-o optica plurima de conditii , posibilitati , orizonturi . Copilul trebuie sa aibe numeroase obtiuni la care poate atinge , odata devenit adult .  Ex : ii place fotbalul . Bine , dar asta nu inseamna ca copilul trebuie sa creasca in iluzia ca o sa devine Cristiano Ronaldo  . Fotbalul trebuie sa raprezinte o pasione , poi este scoala , cartile de citit care da posibiltatea de a devi un om de cultura , angajamentul , responsabilitatea in privinta familiei ecc ecc . Valorile unei societati se masoara , dupa actiunile proprilor cetateni .

Daca omul este crescut pentru a deveni uom ,si nu scalv la padron , atunci omenirea poate schimaba destinul pamantului . Un sociolog imens , ca ZYGMUND BAUMAN defineste uomul societati de astazi ” singuratatea cetateanuli global ” . Ce inseamna ?

Inseamna , ca lumea traieste in iluzia de a fi mereu plina de prieteni , di persoane care il cauta , dar in realitate cand se intorce acasa este singur , foarte singur . Iar cealalalt aspect , mai preocupant este acela di vulnerabilitate : cand alti te ataca , nu gasesti de munca , nu ai scoala , nu ai cultura , esti SINGURUL careA INFRUNTA TOTUL . Fragiliatea care te loveste se trasforma in depresie , isolament , singuratate , viciuri , agregari a grupuri de persoane care traiesc aceleasi indispozitii . Nimic nu poate fi mai dureros , decat o usa continua care ti se inchide in fata , decat sa se deschida . Adultul de astazi este singur , in fata la multe alegeri care trebuie sa faca , si nu stie cum sa le infrunte , nu are prepararea necesara , familia de origine este de mult timp si ea in grava dificultate , prieteni iti sunt alaturi cand stai bine , statul a abandonat de mult lumea , si atunci raman putine posibiliati de a reusi in viata .

Noroc la toti !

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...